BARNAS GAMLEBY

Gamlebyen i Fredrikstad er en av Norges mest populære attraksjoner, og er det stedet du virkelig MÅ besøke når du er i området. Gamlebyen er ikke bare godt bevart, den er også spill levende. Butikkene, galleriene og kafeene syder av liv, og gammel historie blir som ny når 1700-tallet møter nåtiden.

Gamlebyens historiske miljøer ligger i høyst levende omgivelser. De gamle bygningene huser mange små butikker hvor man kan man kjøpe design, kunst, håndverk, møbler, mat og mye annet. På lørdager kan man også handle på markedet på det koselige torvet.

Nordens eldste festningsby er ikke bare meget godt bevart, den er også spill levende. Butikkene, galleriene og kaféene syder av liv, og gammel historie blir som ny når 1700-tallet møter nåtiden. I 2008 fredet Riksantikvaren de militære bygningene i Gamlebyen i Fredrikstad. I alt ble 58 bygninger fredet. Rett utenfor Gamlebyen ligger Kongsten fort, Kongstenbadet og industri -området Øra, med et fuglereservat ut mot elvedeltaet

Gamlebyen har kun en gang blitt angrepet, og det skjedde i 1814. Byen og festningen var i dårlig forfatning, og det tok kronprins Carl Bernadotte kun noen timers kamp før byen overga seg. Frem til 2002 var det militær aktivitet i Gamlebyen.

HISTORIE

Gamlebyen ble grunnlagt i 1567 av Kong Frederik II. Gamlebyen regnes i dag som Nordens best bevarte festningsby. Byen lå opprinnelig lenger nord i Glomma, nærmere bestemt i Sarpsborg. Da Sarpsborg ble brent ned samme året, i forbindelse med den Nordiske syvårskrig, ble det bestemt at byen skulle bygges opp igjen nærmere Glommas utløp. Kong Frederik mente at det ville bli lettere å forsvare byen, i tillegg til bedre levekår for byens borgere. Tvers overfor Gamlebyen, på Isegran, hadde Alv Erlingsson allerede på 1200- tallet et privat borganlegg. På 1600-tallet ble det bestemt å oppgradere og forsterke Gamlebyens voller, under ledelse av den nederlandske generalkvartermester Willem Coucheron. Parallelt med utbredelsen i Fredrikstad, ble det som senere ble kjent som Fredriksten festning i Halden, bygget. https://www.visitnorway.no/listings/gamlebyen-i-fredrikstad/23375/

BARNAS GAMLEBY

Gamlebyen er fortsatt spill levende, med mye moro å by på for hele familien. Besøk Gamlebyen Modelljernbanesenter, spill en runde minigolf, mat ender og geiter eller reis tilbake i tid.
Aktiviteter og attraksjoner

GAMLEBYEN MODELLJERNBANESENTER

En av de mest populære attraksjonene for barne i Gamlebyen er Gamlebyen Modelljernbanesenter har 400kvm med skinner – og med Märklintog i mange varianter tøffende gjennom tunneler, i taket og under gulvet. https://www.gbmj.no/index.html

Fredrikstads 2 mest populære aktiviteter – på 1 billett!
Nå kan du kjøpe «Gamlebyen Aktivitetsbillett». Billetten gir rett til inngang på Gamlebyen Modelljernbanesenter og 1 runde minigolf hos Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad. Perfekt for en dag med aktivitet for liten og stor! Kjøpes ved oppmøte hos Aktivitetsbyen eller Modelljernbanesenteret. Selges også hos turistkontoret og utvalgte hoteller.
https://aktivitetsbyen.no/

HILS PÅ DYRENE I GAMLEBYEN

Geitene i Gamlebyen har fått sitt eget hus, rett ved lekeparken – og ikke langt fra endene. Ta med en matbit, de setter pris på besøk! Når du først har tatt med litt mat, vil endene i Gamlebyen nok også bli glad for et besøk. Du finner dem der «endene møtes» – ved Vinderbroen.

Husk at det ikke er bra for endene å spise brød, men det finnes mange matvarer som er bra endene som for eksempel; kort ris, fuglefrø (alle typer), druer (uten stein, delt i to), erter, havre, og hakket salat. Geitene kan også spise salat eller gulerøtter og andre grønnsaker.

AKTIVITETSBYEN GAMLE FREDRIKSTAD

Aktivitetsbyen er et utspring av Fredrikstad Motell og Camping som har gledet mange fornøyde gjester i den formen man ser i dag, helt siden 1952. Vi kan i dag skilte med 65 campingplasser, 24 motellrom og 18 hytter. Vi tilbyr en rekke aktiviteter som fotballgolf, tennis, minigolf og pay & play golf. Vi har i tillegg vår populære 18 hulls golfbane som drives sammen med Gamle Fredrikstad Golfklubb.

Resepsjonsbygget inneholder en kafé med hyggelig uteservering og variert meny.
https://aktivitetsbyen.no/

FAMILIEKAMPEN

I «Familiekampen» vil dere konkurrere med varierte lagoppgaver i historiske omgivelser i idylliske Gamlebyen. Opplev høydepunktene i populære Fredrikstad festning Gamlebyen gjennom rebus, quiz og morsomme lagutfordringer. Lær litt om byen, historien og hverandre mens lagene konkurrerer om å score flest mulig poeng i denne uhøytidelige familiekampen. Både små og store deltagere kan bidra til familieseier.
Familiekampen i Gamlebyen Fredrikstad

FREDRIKSTAD MUSEEUM

På Fredrikstad Museum i Tøihuset kan alle lære mer om historien på en morsom måte. I historiebaren «Bar 1567» serverer bartenderen spennende små historier med kvinner og menn fra høyt og lavt i samfunnet som har satt sine fotavtrykk i Fredrikstad. Reis med tidsmaskinen i 2. etasje og lær om hvordan de levde i tidligere generasjoner.

Artikkelen er hentet fra Visit Fredrikstad og hvaler sin nettside Øtfoldmuseene